Сирийските бежанци вече са 150 хиляди души

Само в Турция бежанците от Сирия са над 50 хиляди, сочат данните на ООН.

10.08.2012 | 16:26
Сирийските бежанци вече са 150 хиляди души

150 хиляди души достигна броят на сирийските бежанци, напуснали страната заради кървавите сблъсъци срещу управляващия режим, предаде Reuters, позовавайки се на данни на ООН.

Регистрираните бежанци в Турция са над 50 хиляди. Само за последната седмица съседната на Сирия държава са пристигнали над 6 хиляди сирийци.

Над 45 хиляди са регистрираните бежанци на територията на Йордания, над 36 хиляди в Ливан и над 13 хиляди в Ирак.

Очаква се мястото на Кофи Анан като специален пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия да бъде поето от алжирски дипломат ветеран, съобщават дипломатически източници. 78-годишният Лахдар Брахими е бивш министър на външните работи на Алжир.

Като представител на Арабската лига Брахими помогна за да бъде сложен край на гражданската война в Ливан. На два пъти е бил специален пратеник на ООН в Афганистан. Официалното му назначаване се очаква да стане следващата седмица, въпреки че е възможно в последния момент да настъпят промени, ако някоя държава се обяви против кандидатурата на Брахими или самият той не се откаже предварително.

Кофи Анан се оттегли от поста миналата седмица с мотива, че повече не може да изпълнява ролята на специален пратеник на ООН и Арабската лига, заради увеличаващото се милитаризиране на конфликта, а също и поради продължаващото блокиране на въпроса в Съвета за сигурност на ООН. След като пое поста през февруари Анан предложи мирен план за Сирия, който залагаше на прекратяване на въоръжения конфликт и осигуряване на свободен достъп на хуманитарна помощ.