Антимигрантска вълна залива гръцките острови

Близо 3 хиляди души излязоха по улиците на остров Лесбос

22.01.2020 | 20:10 Редактор: Кристина Крумова

Антимигрантски протести на гръцките острови Лесбос, Самос и Хиос, намиращи се недалеч от турските брегове. Потокът от бежанци на територията на островите постоянно се увеличава. Мигрантските лагери са претъпкани, а мизерията в тях е непреодолим проблем. Местните обявиха готовност за дълги стачни действия за решение на проблема.

Близо 3 хиляди души излязоха по улиците на столицата на остров Лесбос, Митилини, настоявайки бежанците да бъдат незабавно изселени. Част от протестиращите носеха плакати с надслов "Искаме острова да си върнем острова обратно". В знак на недоволство бяха затворени магазини, клиники и адвокатски кантори. 

В лагера Мориа, който е най-големият в Лесбос, са настанени над 19 хил. души, при капацитет от едва 2, 8 хил. Бежанците пристигат на гръцка територия през намиращите се в близост турски брегове. Но вместо да открият по-добър живот, попадат в крайна мизерия. 

Студеното време, минималните дажби на храна, лошите хигиенни условия и сигуростта са сред най-сериозните предизвикателства, пред които мигрантите се изправят ежедневно. 

Окаяно е състоянието и на лагерите на други гръцки оствори. На съседния остров Самос също се проведе протест. Там бежанският център е разположен насред маслинови гори, недалеч от центъра на града. Местните се опасяват, че числеността на търсещите убежище нараства и оказва все по-негативен ефект върху туризма, който е основното препитание на местните хора.

Вижте повече в репортажа 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК