EK: Германия и други страни в ЕС да приемат непълнолетни мигранти

Правителството в Берлин се обяви против този призив

24.12.2019 | 13:53 Редактор: Ивет Арабова
EK: Германия и други страни в ЕС да приемат непълнолетни мигранти

Европейската комисия (ЕК) призовава Германия и други държави от Европейския съюз (ЕС) да приемат непълнолетни мигранти без придружител от препълнените приемни центрове в Гърция - дори и по-голямата част от тях да не са деца, а младежи, пише германското издание Die Zeit. 

"Комисията е обезпокоена от трудната ситуация там“, заяви говорител на институцията, ръководена от Урсула фон дер Лайен. Останалите държави-членки вече бяха помолени на няколко пъти да продължат да преразпределят по свое усмотрение непълнолетни  без придружител. Засега обаче те се противопоставят на този призив, информира Bloombergtv.bg.

Според данни на Националния център за социална солидарност от края на ноември за 5 276 непридружени непълнолетни в Гърция има само 2 216 места за настаняване. В момента липсват около 3 000 места.

Германското правителство в понеделник обяви, че засега не трябва да се приемат малолетни бежанци в Германия. "Търсим европейско решение за бъдещето", заяви заместник-говорителят на правителството Улрике Демер в Берлин. "Германия не може да се справи сама", твърди още той.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК