Германия може да запази благосъстоянието си само с нови имигранти

Страната е водеща икономическа сила в ЕС, но не е достатъчно привлекателна за чужденци

19.12.2019 | 14:25 Редактор: Тодор Петров
Германия може да запази благосъстоянието си само с нови имигранти

"Никога преди не е имало такъв консенсус". Така председателят на Съюза на работодателите Инго Крамер коментира резултатите от срещата при канцлера Ангела Меркел. Този консенсус обхваща общото мнение на почти всички основни политически сили и на бизнеса, че Германия се нуждае от квалифицирана чуждестранна работна ръка. И не само от държави в ЕС, но и от трети страни.

Експертите прогнозират, че до 2030 година на Германия ще ѝ липсват 6 милиона работещи. От години Занаятчийската камара бие тревога, че в бранша има недостиг на 250 хиляди работници. От една страна това се дължи на факта, че Германия застарява. Друга причина е, че най-вече занаятчийските професии не са достатъчно атрактивни за повечето германци, включително заради заплащането. 

В същото време германската икономика, особено експортът, продължава да работи на пълни обороти. На фона тъкмо на тези факти, въпросният консенсус тихомълком слага край на дългогодишните културни битки, които открай време носеха един доста абсурден отпечатък, пише Investor.bg, цитирайки "Дойче веле".

Този културен сблъсък продължава и досега, само че се премести на друга сцена. Вече от много време Меркел е твърдо убедена, че Германия може да запази своето благосъстояние само с помощта на нови имигранти.

Германия е водеща икономическа сила в ЕС, но въпреки това не е достатъчно привлекателна за чужденци – по този показател страната е средняк в класацията на водещите индустриални държави. Бюрокрацията е прекалено тромава, а заплащането в редица други страни е по-високо.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК