Евростат: Молбите за убежище в ЕС се увеличават с 12%

Германия, Франция и Испания са най-предпочитаните страни

18.12.2019 | 13:37 Редактор: Стефанка Митева
Евростат: Молбите за убежище в ЕС се увеличават с 12%

Първоначалните молби за убежище в Европейския съюз се увеличават с 12% през третото тримесечие на годината спрямо второто, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Броят на първоначалните молби е относително стабилен от началото на 2017 г., с малки вариации в процентното изменение и се колебае около нивото от началото на 2015 г., точно преди пика на бежанската вълна, показват още данните.

ЕС не успява да се справи с бюрокрацията, свързана с разглеждането на молбите. Към края на септември почти 900 хил. първоначални молби чакат да бъдат разгледани от националните власти. Броят им намалява само с 1% спрямо второто тримесечие на годината и на годишна база, отчита още Евростат.

Германия остава държавата в ЕС, в която са подадени най-много молби за убежище – 37 300 или 22% от всички, както и страната с най-много "висящи" случаи – почти 340 хил.

Франция и Испания са другите две страни с най-много подадени молби за убежище – съответно 30 500 и 25 800, пише investor.bg. В трите страни бежанци са подали 56% от всички първоначални молби за убежище, отчита Евростат.

Граждани на Сирия още са най-многобройната група, потърсила убежище в ЕС – 13% от всички. На второ място са бежанците от Афганистан – 9%, а на трето – от Венецуела (6%). Следват Ирак, Турция, Колумбия, Пакистан и Иран с по 4% и Албания, Нигерия и Грузия с по 3%. Останалите 44% от подадените молби за убежище са от граждани на други държави, най-вече от Африка и Азия.

Снимка архив: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК