Масовият убиец в Колорадо бил луд според полицията

24-годишният Джеймс Холмс уби 12 души в кино на град Аурора.

21.07.2012 | 08:45
Масовият убиец в Колорадо бил луд според полицията

(Обновена в 12:03)

24-годишният американец Джеймс Холмс, застреля 12 души и рани близо 70 в четвъртък срещу петък в кино на град Аурора, щата Колорадо. Във фаталната нощ е протичала премиерата на най-новата част от поредицата за "Батман" - "Черният рицар: Възраждането". Стрелецът е бил маскиран и се представил като един от героите в поредицата - Жокера. Минути след инцидента стрелецът е задържан. 

Mасовият убиец до момента не е бил криминално проявен и единственото му закононарушение е било превишена скорост. Властите все още не са разкрили мотива за престъплението. ФБР заяви, че няма индикации стрелбата да е свързана с някоя терористична група. След ареста американецът отказвал да съдейства на следователите, съобщи днес агенция Associated Press.  Холмс определено изглежда психически неуравновесен, споделили полицаи. 

Атентаторът е завършил магистърска степен по неврология в Калифорнийския университет, пише вестник Los Angeles Times. Приятелите и роднините го определят като "напълно нормален човек", който се увличал по различни спортове и не бил асоциален. „Той беше много мил и умен. Сега всички го определят като неуравновесен, аз дори и не бих си го помислила“, спомня си негова съседка в общежитието на университета.

След трагедията американският президент Барак Обама се отказал от подготвена предизборна реч във Флорида, за да говори за кървавия инцидент. "Всяко подобно насилие, всяко подобно зло е безсмислено. Макар, че никога няма да разберем изцяло какво е принудило тези хора да отнемат живота на друг човек, сме напълно наясно за какво си струва да живеем". 6-дневен национален траур е обявен в страната.