Европа иска всички държавни документи да са в интернет

Публикуването на книжата на обществените институции ще спести на съюза 140 млрд. евро годишно.

13.07.2012 | 15:51
Европа иска всички държавни документи да са в интернет

Поне 140 милиарда евро годишно ще са ползите за европейската икономика, ако обществените институции качат цялата си документация в интернет и я направят общодостъпна, показва проучване на Европейската комисия. Идеята е залегнала в основата на проекта за новата Директива за отворените данни, подготвена в Брюксел. Изключения ще има само за информация, свързана с националната сигурност и със защитата на личните данни. Сега предстои уточняването в какъв максимално удобен за ползване формат да бъде качвана информацията. Очаква се новата директива да бъде одобрена най-рано догодина, след това отделните членки ще получат двугодишен срок, в който да я приложат.

Докладчик на Европейския парламент по проектодирективата е Ивайло Клафин. По неговите думи проектът ще осигури по-голяма прозрачност и ефективност в работата с администрацията. Не е изключено проектът да срещне и сериозна съпротива, тъй като много публични институции се издържат, като продават генерираната от тях информация, коментира пред журналисти Калифин.

Според анкети мнозинството от жителите на големите градове подкрепят идеята за свободен достъп до информацията на публичните институции. Най- голям интерес гражданите проявяват към документи, свързани с трудови договори и осигуровки, сравняване на цени и качество на различни стоки, данни за замърсяването на въздуха, заплати, бонуси и бюджетни разходи.