Проект на Ердоган за канал през Истанбул можел да остави града без вода

Строителството щяло да направи мегаполиса по-уязвим на земетресения

13.01.2020 | 18:37 Редактор: Ивет Арабова

Лидери на турската опозиция остро разкритикуваха плановете на президента Реджеп Ердоган да продължи строителството на мегапроекта “Канал Истанбул”. Те алармираха за рискове за мегаполиса и околната среда при строителство на близо 50-километровия изкуствен канал.

Мегапроектът “Канал Истанбул”, обявен през 2011 година, цели да свърже Мраморно с Черно море чрез изкуствен канал. Неговата функция е да поеме част от плавателния трафик през Босфора, като така ще превърне европейската част на мегаполиса в остров. Срещу изграждането му се обявява опозицията и проектът скоро бива забравен. Кметът Екрем Имамоглу заяви, че проектът може да остави града без питейна вода, тъй като бъдещият канал ще разруши вододайната зона на 16-милионния Истанбул. 

"Канал Истанбул” е много голяма и много рискова операция, на която никой никога няма да каже "да“ освен ако не се наложи. Трябва да знаем всичко и да се запознаем с всеки детайл за рисковете. Тогава ще решаваме заедно", категоричен бе той.

През уикенда стотици местни жители направиха жива верига в знак на протест срещу “Канал Истанбул”. Според учени проектът би довел до загуба на милиони квадратни метра гора и земеделски земи и ще застраши екосистемите на Мраморно море. Проектът прави Истанбул много по-уязвим при евентуално силно земетресение, наред с други социални и урбанизационни рискове. Само ден след като публикува своя доклад, Съветът за научни и технологични изследвания на Турция го върна за преразглеждане и заяви, че документът не е бил завършен.

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК