ЕС отдели още 40 млн. евро за гладуващите в Сахел

Това е последният ни шанс да помогнем, твърди еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева.

18.06.2012 | 18:37
ЕС отдели още 40 млн. евро за гладуващите в Сахел

Европейската комисия ще отпусне още 40 милиона евро за бедстващия африкански регион Сахел, съобщи еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева. С това помощта от ЕС за застрашените от глад жители на региона вече достига 337 милиона евро.

Поясът Сахел, който се намира непосредствено под пустинята Сахара и се простира от Атлантика до Червено море, бе поразен от безпрецедентни суши през миналата година. Поне 18 милиона души, най-вече в Мали и Нигер, вече гладуват.

"Тези средства са за спасяване на човешки животи – обясни Георгиева. - Това е последният ни шанс да помогнем, хората в Сахел вече остъргват дъното на хамбарите си и следващата им стъпка е да изядат зърното, отделено за следващата сеитба".

В следващите месеци международната програма за подпомагане на региона, наречена Agir, ще насочи усилията си в изграждане на напоителни съоръжения и стимулиране на селското стопанство. Междувременно президентът на Нигер Махамаду Исифу е на обиколка из европейските столици, за да убеди държавните ръководители в сериозността на положението. Въпреки помощите от ЕС и ООН за справяне с кризата са нужни още над 860 милиона долара, изчисляват експерти.