Русия готова да възобнови доставките на петрол за Беларус

Кремъл прекрати преноса към бившата съветска република на 1 януари

06.01.2020 | 15:00 Редактор: Искра Ангелова
Русия готова да възобнови доставките на петрол за Беларус

Русия е готова да възобнови доставките на петрол за Беларус при изпълнението на поставените през 2019 г. условия, твърди близък до преговорите между Москва и Минск анонимен източник, цитиран от Bloomberg.

Според условията от миналата година разходите на Беларус ще бъдат с 1.6 млрд. долара по-ниски през 2020 г. в сравнение с внос от друга страна спрямо пазарните цени и разходите за транспорт. Русия прекрати доставките на петрол за Беларус на 1 януари след изтичането на досегашния договор, като сега двете страни преговарят за ново споразумение.

Вчера Беларус обяви, че е близо до договарянето на първоначална доставка от руска компания, без да е необходимо да плати предварително. През последните години бившата съветска република купува петрол от Русия на условия, сходни с тези и за руските независими рафинерии, посочва анонимият източник, информира Bloomberg TV Bulgaria.

Беларус, която традиционно разчита на енергийни доставки от Русия, смята, че ще загуби от промените в данъчното облагане на Русия. От 24-те милиона тона петрол, които Беларус получи спрямо предходния договор, 18 млн. тона бяха за беларуските държавни рафинерии. Останалата част бе предвидена за износ за други държави, но Кремъл реши да прекрати доставките при такива условия.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК