Нова мистериозна епидемия изправя на нокти Хонконг

11 от 44 заразени са в критично състояние

05.01.2020 | 10:00 Редактор: Юлия Христова
Нова мистериозна епидемия изправя на нокти Хонконг

Хонконгските власти заявиха, че ще предприемат мерки срещу мистериозна епидемия, предаде Асошиейтед прес.

Предполага се, че болестта е пренесена от хонконгци, които са посетили град в Китай. В Хонконг са регистрирани пет случая на епидемията, а в китайския град Ухан, разположен на запад от Шанхай и на около 900 км северно от Хонконг, заразените са 44.

Избухналата миналия месец епидемия съживи спомените за вируса на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който през 2002-2003 г. отне живота на над 700 души в Китай, Хонконг и други страни.

Здравните власти на бившата британска колония внедриха вчера на градското летище допълнителна система за следене на температурата на пристигащите пътници. Лидерката на Хонконг Кари Лам, която вчера посети хонконгската влакова гара, призова всички пътници, при които се проявят симптоми на заболяването, да носят хирургически маски, да потърсят медицинска помощ и да съобщят на лекарите къде са били.

Здравните власти на Ухан съобщиха, че вчера 11 от 44-мата заразени са били в критично състояние. За всички болни се полагат медицински грижи при условията на карантина. Други 121 души, които са били в близък контакт с болните, са поставени под наблюдение.

Повечето от случаите в Ухан се свързват с местния пазар за морски дарове, където за ядене се предлагат диви животни, които могат да пренасят вируси, опасни за хората. Пазарът е дезинфекциран.

Най-често срещаният симптом на заболяването е треската. По-редките симптоми са трудности при вдишване и инфекции на дробовете, пише dnes.bg.

Най-скорошните случаи в Хонконг са две жени, които са посетили Ухан през последните 14 дни, но за които няма информация да са посетили пазара за морски дарове.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК