СЗО: Липсата на движение сред младите е новата епидемия!

Дълги периоди от деня те седят в училище и нямат възможност да бъдат активни, твърдят експерти

22.11.2019 | 17:03 Редактор: Юлия Христова
СЗО: Липсата на движение сред младите е новата епидемия!

Четирима от петима младежи в глобален мащаб не са достатъчно физически активни, което е вредно за здравето им, сочи публикуван днес доклад на Световната здравна организация, който предупреждава, че специално момичетата се нуждаят от повече упражнения.

В първия по рода си доклад за глобалните тенденции за физическата активност на подрастващите СЗО подчертава спешната необходимост от действия младите хора да бъдат разделени от екраните и да се движат повече.

"Категорично трябва да положим повече усилия или ще бъдем изправени пред мрачна здравна картина за тези младежи“, заявява съавторът на изследването Лийн Райли.

Докладът е базиран на данни от проучвания между 2001 и 2016 г. на около 1,6 млн. ученици на възраст между 11 и 17 години в 146 страни, включително България.

Установено е, че 81% от тях не покриват препоръките на СЗО за физическо натоварване от поне час на ден – ходене, игри, каране на велосипед или организирано спортуване.

Тенденцията е притеснителна, тъй като редовната физическа активност е предпоставка за добро здраве.

Едва 15% от момичетата в света се натоварват физически според препоръката на СЗО в сравнение с 22% от момчетата.

"Децата не са мързеливи“, каза д-р Фиона Бул от СЗО и допълва: "Това ни казва нещо универсално, но то не е за децата. Това е небрежност и наш неуспех да превърнем физическата активност в приоритет – и изглежда това е глобална тенденция“, пише БНР.

"Младите хора в тази група са насърчавани да се трудят здраво, да учат за изпити“, казва Райли. "Много често за дълги периоди от деня те седят в училище или пишат домашни и нямат възможност да бъдат по-активни“, отбелязва още тя. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК