Медикамент за лечение на акне свързан с 10 самоубийства във Великобритания

Според експерти страничните ефекти от лекарството са твърде много

04.01.2020 | 15:50 Редактор: Ивет Арабова

Лекарство, използвано от десетилетия срещу тежки форми на акне, е свързано с 10 самоубийства в Обединеното кралство. В тази връзка Британският регулатор на пазара на лекарствата назначи нова проверка. Медикаментът се предлага и у нас, а страничните му ефекти са много и добре известни на лекари и фармацевти. 

Веществото, което се съдържа в лекарството, се нарича изотретиноин и е от групата на провитамин А. Използва се за лечение на много тежки форми на акне, когато всички останали лекарства са безсилни. 

"Това е един доста сериозен медикамент. Аз на моите пациенти казвам, че това е тежката артилерия в лечението на акне. Ние винаги взимаме всякакви превантивни мерки, за да няма странични ефекти" обясни дерматологът д-р Йоана Пожаражка.

Специалистите твърдят, че прибягват до изотретиноина изключително рядко.

"Странични реакции има твърде много заради дозата, в която се употребява и може да води до нарушения в психиката. Официално е посочено в листовката, че би могло да има и случаи на опит за самоубийство", заяви фармацевтът Атнон Вълев.

Медикаментът е забранен при бременни жени, защото може да доведе до малформации на плода и дори до спонтанен аборт.  От Изпълнителната агенция по лекарствата са категорични, че не съществуват данни за невропсихични усложнения при български пациенти. Те напомнят, че страничните ефекти на лекарството са описани в листовката за пациента и последно са редактирани през 2018 година след излизането на решение на Европейската Комисия.

Всички държави членки, включително България, прилагат едни и същи препоръки по проблема. Към момента няма основания за България да бъде налагано допълнително ограничение, което да надхвърля предприетите мерки от всички държави в ЕС през 2018 г., пишат още от Изпълнителната агенция. 

Репортаж на Боряна Благоева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК