40% от влаковете във Франция не потеглили от гарите заради стачката

До момента протестите са стрували на държавата милиони евро

25.12.2019 | 19:14 Редактор: Ивет Арабова

Общонационалната стачка във Франция продължава и по празниците. Протестите срещу пенсионната реформа на президента Макрон се превърнаха в сериозно предизвикателство за всички пътуващи по Коледа.

По данни на националния железопътен оператор 40% от високоскоростните влакове в страната изобщо не са потеглили от гарите. 

Сериозни проблеми има и с метрото в Париж. Туристите и местните жители на френската столица обаче откриха и нещо положително в стачката. Над 30 балерири излязоха пред Парижката опера, за да изразят недоволството си от готвената пенсионна реформа. Протестът им обаче беше съпроводен не от шумни скандирания, а от класическа музика и елегантните стъпки на балерините. 

Строгата пенсионна реформа, предложена от Еманюел Макрон, предвижда отмяна на специалните условия за пенсиониране на 20 категории граждани и увеличаване на пенсионната възраст до 64 години. До момента националната стачка струва милиони евро на френската икономика. На 7 януари трябва да започнат преговори между правителството и синдикатите.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК