Огромни загуби за бизнеса във Франция заради стачките

Няма транспорт, няма и туристи

23.12.2019 | 11:40 Редактор: Кристина Крумова

Стачкуващите във Франция не чуха призива на президента Еманюел Макрон за прекъсване на стачките по време на празниците. Париж е бляскав, както винаги, но във френската столица е необичайно тихо преди Коледа. Заради неспирните протести няма транспорт, но няма и туристи.

Общонационалната стачка, която влиза в третата си седмица, се отрази негативно на хотели, ресторанти и магазини в района на Париж. Много туристи се отказаха от Париж като предпочитана дестинация за празниците. 

От началото на стачката на 5 декември приходите в сектора на услугите във френската столица непрекъснато намаляват - с около 30% на годишна база за хотели, 40% за кафенета и баровете, и 50% за ресторантите. 

Повечето отменени резервации са от пътуващи от провинцията. Има отлив и на туристи от съседни страни като Белгия, Великобритания и Италия. Резервациите от САЩ, Китай и Южна Америка обаче останаха стабилни. 

Загубите сега са по-сериозни в сравнение с миналата година, когато протестите на "жълтите жилетки" разтърсиха Париж. Имаше протести, палежи, вандализъм, насилие, но докато протестите се провеждаха само в събота, транспортната стачка се провежда всеки ден от 5 декември.

Вижте повече в репортажа

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК