Недоволство след санкциите на Тръмп, ''Северен поток 2" ще бъде завършен

Проектът,  на стойност 11 милиарда долара, е във финален етап

22.12.2019 | 15:30 Редактор: Юлия Христова

Германия и Русия с гневни реакции срещу санкциите срещу проекта "Северен поток 2“, одобрени от американския президент Доналд Тръмп.

Санкциите са насочени към фирми, изграждащи "Северен поток 2", подводен газопровод, който ще позволи на Русия да увеличи износа на газ за Германия. Проектът,  на стойност 11 милиарда долара, е във финален етап. Той обаче е трън в очите на Вашингтон, като и републиканците  и демократите са против него. 

Администрацията на Тръмп се опасява, че тръбопроводът ще засили хватката на Русия на енергийните доставки в Европа и ще намали собствения й дял от доходния европейски пазар на американски втечнен природен газ. 

Президентът Тръмп заяви, че тръбопроводът от 1225 км, собственост на руската газова компания "Газпром", може да превърне Германия в "заложник на Русия".

А посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел посочи в интервю за в. "Билд", че санкциите на Вашингтон срещу "Северен поток-2" са взети в интерес на Европа. 

Вместо благодарност обаче  Берлин обвини Вашингтон, че се намесва във вътрешните работи на страната.

В реч пред германската телевизия финансовият министър Олаф Шолц заяви, че санкциите нарушават суверенитета на страната. Външният министър Хайко Маас пък ги определи като "намеса в автономни решения, взети в Европа".

Русия и представители на ЕС също критикуваха санкциите. Франс прес цитира източник на Европейската комисия -, който казва, че " ЕС се противопоставя на налагането на санкции срещу компании от ЕС, които извършват легален бизнес". Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обвини Вашингтон в насърчаването на "идеология“, която възпрепятства глобалната конкуренция.

Консорциумът зад "Северен поток 2“ потвърди, че ще изгради тръбопровода възможно най-скоро, въпреки санкциите. Въпреки това Allseas, швейцарско-холандска компания, участваща в проекта, заяви, че заради американските санкци, е спряла дейностите си по полагане на тръбите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК