Свиневъд стана най-бързо забогателият милиардер за годината 

Високите цени на свинското заради кризата с чумата му донесоха ръст от 260% 

15.12.2019 | 09:45 Редактор: Ивет Арабова
Свиневъд стана най-бързо забогателият милиардер за годината 

Кризата с чумата по свинете в Китай, която разтревожи потребителите, след като тласна инфлацията до многогодишен връх, все пак се оказа печеливша за някои. В най-голяма степен за Цин Инлин.

Само в рамките на тази година нетното състояние на председателя на Muyuan Foodstuff Co. нарасна четири пъти до 8,6 млрд. долара, превръщайки го в най-бързо растящото в индекса на Bloomberg за милиардери Bloomberg Billionaires Index, съобщава Investor.bg.

Цените на свинското на едро нараснаха с повече от два пъти през годината, показват данни на китайското министерство на търговията. Това докара годишната потребителска инфлация до най-високата й стойност от близо осем години насам на фона на епидемията от африканска чума, станала причина за умъртвяването на милиони прасета.

Печалбата на Muyuan отбеляза ръст от завидните 260% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, тласкана най-вече от високите цени на свинското. Компанията, както и други по-големи производители, по всяка вероятност са спечелили пазарен дял, тъй като по-малките фирми са били принудени да излязат от бизнеса заради големите си загуби, посочват от  Fitch Ratings.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК