ООН осъди руската окупация на Крим

Призова за незабавното изтегляне на военните сили на Русия от района

10.12.2019 | 14:31 Редактор: Василена Василева
ООН осъди руската окупация на Крим

Общото събрание на ООН прие резолюция, в която осъжда руската окупация на полуостров Крим и на град Севастопол и призовава за незабавно изтегляне на военните сили на Русия от района, съобщи Асошиейтед прес.

Резолюцията беше приета от 193-членното Общо събрание с 63 гласа "за" и 19 "против". 66 държави се въздържаха, а 45 не гласуваха.

В резолюцията Общото събрание изразява "дълбоко безпокойство от прогресивната милитаризация на Крим от Руската федерация като окупационна сила", от използването на завладени украински предприятия от военнопромишления комплекс и от набирането на кримски жители в руските въоръжени сили.

Общото събрание заявява и крайната си обезпокоеност от "опасното увеличаване на напрежението и неоправданата употреба на сила от Руската федерация срещу Украйна".

Резолюцията изразява безпокойство и от руските действия в части от Черно море около Крим, както и в Азовско море и Керченския пролив.

Общото събрание приветства освобождаването на 24 членове на екипажите на три украински военни кораба, задържани от Русия миналия ноември, и насърчава "по-нататъшни преговори, които да осигурят освобождаването от Руската федерация на всички незаконно задържани украински граждани и тяхното безопасно завръщане в Украйна".

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност решенията на Общото събрание на ООН не са юридически обвързващи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК