Google и Facebook отново под прицел заради личните данни

ЕС започва разследване срещу двете компании

03.12.2019 | 15:11 Редактор: Кристина Крумова
Google и Facebook отново под прицел заради личните данни

Европейският съюз е започнал предварително разследване срещу Google и Facebook във връзка с практиките им за обработване на лични данни. Процедурата трябва да даде заключение дали двете технологични компании от САЩ спазват законодателството в региона, съобщава CNBC.

"Комисията е изпратила въпроси като част от предварително разследване срещу практиките на Google и Facebook относно личните данни. Тези разследвания засягат начина, по който данните се събират, обработват, използват и остойностяват, включително за рекламни цели", заяви говорител на Европейската комисия. Според него предварителното разследване вече е в ход.

От своя страна говорител на Google съобщи пред CNBC, че компанията използва данните, за да направи услугите си по-полезни и да предоставя адекватни реклами на потребителите си. 

"Даваме на хората контрола да управляват, трият или прехвърлят своите данни", посочват още от компанията.

Не бе открит своевременно представител на Facebook за коментар.

Това е вторият път, когато европейските власти правят разследване за това как компаниите боравят с потребителски данни. През юли Европейската комисия започна официално разследване срещу Amazon за оценка на това дали онлайн компанията за търговия на дребно спазва европейското законодателство по отношение на данните на независимите търговци.

Повече по темата четете на investor.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК