ИДИЛ пое отговорност за терора в Лондон

А ВВС разпространи старо интервю с нападателя, в което той твърди, че "не е терорист"

01.12.2019 | 14:40 Редактор: Ралица Братанова

Информационният канал за пропаганда на "Ислямска държава" Амак публкикува съобщение, с което пое отгорност за атаката на Лондон Бридж. 

В него се казва, че "Извършителят на атаката е един от бойците на "Ислямска държава" и че, тя е "в отговор на призивите да бъдат атакувани граждани на страните от международната антиджихадистка коалиция." 

В същото време телевизия ВВС разпространи старо интервю с нападателя от Лондон Бридж - Усман Хан, в което той твърди, че "не е терорист". 

Видеото е от 2008 г. Девет години преди Хан да убие двама души, той е записан от британските служби за сигурност, обсъждащ как да използва ръководство на "Ал Кайда", за изграждането на тръбна бомба. 

Именно фрагмент от негови разговори, заедно с други разузнавателни данни разкриващи заговор за атентат срещу Лондонската фондова борса, дадоха основание на британската полиция да арестува Хан - тогава 19-годишен – и още 8 мъже. 

Това става на 20 декември 2010 г. Осъден на най-малко осем години затвор през 2012 г. с изискване съветът за условно освобождаване да прецени опасността му за обществеността преди да бъде пуснта на свобода, той е освободен предсрочно през декември 2018 г. - без оценка на борда за условно освобождаване. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК