Три банки и застраховател не издържаха стрес-теста на ФЕД

Федералният резерв запази основния лихвен процент в страната без промяна на рекордно ниското ниво от 0.25 на сто.

14.03.2012 | 10:31 Редактор: Иван Нончев
Три банки и застраховател не издържаха стрес-теста на ФЕД

15 от 19-те най-големи американски финансови институции преминаха успешно стрес-теста на Федералния резерв. Критериите за капиталова адекватност не успяха да покрият три банки и един застраховател. Това са Citigroup, Ally Financial, Suntrust и застрахователната компания MetLife. Според MetLife обаче методологията на ФЕД не е адекватна за застрахователния сектор и не отразява реалните показатели. Ръководството на компанията успокои, че разполага с достатъчно финансови резерви. От Citigroup пък обявиха, че ще направят повторен опит да покрият капиталовите изисквания. 
Целта на стрес-тестовете бе да се провери дали американските финансови компании могат да издържат финансова криза, подобна на тази от 2008.
Сценарият симулира шокова ситуация, при която безработицата достига 13 %, а цените на имотите се сриват с над 20%.
Федералният резерв запази основния лихвен процент в страната без промяна на рекордно ниското ниво от 0.25 на сто. От институцията потвърдиха прогнозата си, че рекордно ниските лихви ще останат в сила поне до края на 2014. Въпреки позитивните данни за пазара на труда и потребителското търсене в Съединените щати, от ФЕД предупреждават, че икономиката на страната все още е изправена пред сериозни рискове. Според Бен Бернанке и колегите му от борда по монетарна политика високите цени на петрола и горивата може да засилят инфлацията за кратък период от време.