Австралийската икономика забавя ръста си

Данните подсилиха съмненията на експертите, че Централната банка на страната може да понижи отново водещите лихви, за да стимулира икономиката.

07.03.2012 | 12:38 Редактор: Иван Нончев
Австралийската икономика забавя ръста си

Икономиката на Австралия забавя ръста си до 0.4% на годишна база през последното тримесечие на миналата година. Негативните данни засилиха очакванията сред инвеститорите, че Централната банка на страната може да прибегне до нови понижения на лихвите в опит да стимулира икономическия растеж.

По-рано тази седмица австралийската централна банка взе решение да запази основния лихвен процент на ниво от 4.25 на сто. Институцията аргументира решението си с очакванията за подобряване на макроикономическата картина.

В опит да неутрализират ефектите от глобалната икономическа несигурност австралийските компании полагат усилия да управляват по-добре финансите си и свиват разходите си.

Спадът в инвестициите е и основната причина за икономическото забавяне в страната.

По-късно тази седмица се очакват данните за безработицата в страната през февруари. Прогнозите са тя да е  достигнала ниво от 5.2 на сто. Според анализатори, ако безработицата скочи над 5.5 процента, Централната банка вероятно ще свали лихвите още на следващото си заседание. Последното понижение, предприето от институцията бе в началото на декември миналата година.

Движенията на стоковите пазари остават един от ключовите фактори за австралийската икономика. Страната е водещ износител на желязна руда, въглища, мед, както и на ценни метали като злато и сребро. Основният търговски партньор на страната е Китай и именно търсенето в Поднебесната империя ще бъде определящо за  стабилизирането на на австралийската индустрия в близко бъдеще.

След публикуването на данните за ръста на икономиката, водещият борсов индекс в Сидни ASX 200 регистрира спад от около процент и половина до ниво от 4 140 пункта. Негативните настроения бяха подсилени и от общата несигурност на пазарите след вчерашните разпродажби на Wall Street. От началото на годината обаче австралийският бенчмарк се повишава с около 2 на сто.