Ромни остава фаворит

Кандидатът за президент спечели най-много щати в изборния маратон наречен „супер вторник“.

07.03.2012 | 07:59
Ромни остава фаворит

(Обновена в 9:58)

Мит Ромни успя да спечели най-много гласове в провелите се в десет щата предварителни избори за кандидат за президент в Републиканската партия.

Изключително важна бе победата в Охайо, където Ромни побеждава съперника си Рик Санторъм само с 1%. Победата имаше изключително важно символно значение, защото няма президент издигнат от десницата, който на предварителните избори да е загубил в Охайо. Ромни успя да спечели и в Масачузетс, Айдахо, Върмонт, Вирджиния и Аляска.

Според правилата на провеждане на предварителните избори, всеки щат излъчва делегати, които да го представляват на конференцията на партията, която ще определи окончателния кандидат за президент. Независимо от процентното съотношение на гласовете подадени на изборите, всички делегати от един щат ще подкрепят с гласовете си победителя. Така например, в Охайо Ромни печели само с 1%, но на конференцията всички делегати от щата ще гласуват за него.

Загубата на Санторъм в Охайо е изключително тежък удар. Той имаше голяма преднина в щата, но благодарение на добре смазаната изборна машина и огромното количество телевизионни реклами, Ромни успя да вземе победата.

Санторъм спечели в Тенеси, Оклахома и Северна Дакота, Нют Гингрич победи в родния си Джорджия, а Рон Пол остана без нито една победа.

Въпреки успеха Ромни все още не изглежда убедителен, че би могъл да спечели срещу Обама. Социологическо проучване поръчано от ABC News показва, че Ромни е подкрепян от 35% от гласуващите за Републиканската партия, а Санторъм от 32%. Това показва, че битката далеч не е приключила. Вероятно след лошите резултати Нют Гингрич и Рон Пол ще се откажат в полза на някой от фаворитите, което неминуемо ще наклони везната в една или друга посока.