Китайската централна банка орязва изискванията за банковите резерви

Предварителните изчисления на анализаторите са, че мярката ще освободи около 64 милиарда долара във финансовия сектор.

20.02.2012 | 16:32 Редактор: Иван Нончев
Китайската централна банка орязва изискванията за банковите резерви

Китайската централна банка обяви, че ще намали задължителните минимални резерви за банките в страната. Решението беше очаквано отдавна от  пазарните участници.

Нивото на минималните резерви, които големите китайски трезори са задължени да държат в централната банка, ще бъде намалено с 50 базисни пункта до 20.5 на сто. Целите на централната банка са освободените средства да бъдат използвани за стимулиране на кредитирането и растежа. За по-малките банки нивото на задължителните минимални резерви ще бъде намалено със същия размер до 18.5 на сто. Промяната, която ще влезе в сила от 24 февруари, се очаква да освободи около 400 милиарда юана, или около 64 милиарда долара в банковия сектор.

През януари китайските банки са отпуснали нови заеми на обща стойност 738 милиарда юана, или около 120 милиарда долара. Данните се оказаха доста под предварителните прогнози, които бяха за увеличение на кредитния портфейл на банките с около 1 трилион юана. Според много анализатори статистиката за кредитите е поредният сигнал за забавянето на китайската икономика.

Инфлацията в страната обаче остава над целевото ниво на централната банка от 4 на сто. През януари индексът на потребителските цени отчете повишение от 4.5 процента. Това, според икономистите, може да попречи на централните банкери да предприемат още стъпки за стимулиране на растежа.

Пазарите обаче реагираха позитивно на решението на Китайската централна банка, като най-масирани покупки се наблюдаваха на стоковите пазари. Петролът достигна най-високите си нива за последните девет месеца, повишавайки се до 105 долара за барел. Китай заема дял от 11% в световното търсене на „черното злато“.