Иран пусна “Предвестник”

Апаратът тежи 50 килограма, а целта на мисията, която ще продължи 18 месеца, е да се изучи в детайли земната повърхност.

03.02.2012 | 09:19
Иран пусна “Предвестник”

По думите на ръководителя на иранската космическа организация Хамид Фазели, апаратът трябва да бъде позициониран на височина 250-370 километра. Както по-рано съобщи телевизия Press TV, спътникът трябваше да бъде изнесен в орбита от ракетата-носител "Феникс". Апаратът тежи 50 килограма и целта на мисията му, по данни на AFP, която ще продължи 18 месеца, е да се изучи в детайли земната повърхност.

За предстоящия пуск на “Предвестник” в средата на януари обяви министърът на отбраната на Иран Ахмад Вахиди. Тогава той каза, че изстрелването е планирано да се осъществи в периода 1-10 февруари, когато в Иран се отбелязва годишнината от Ислямската революция. През тези дни трябва да стартират и други проекти в космическата сфера.

Освен "Предвестник", в периода 2012-2013 г. иранските власти имат намерение да осъществят пуск на още три спътника "Разсъмване", "Възход" и "Триумф".

Космическата програма на Иран се разработва от 2003 г. Първият изцяло ирански спътник "Надежда" бе пуснат през 2009. След два месеца в орбита той изгоря в атмосферата, но въпреки това мисията му бе обявена за успешна. Западът се отнася с недоверие към иранската космическа програма, защото се опасява, че истинската цел е разработка на балистични ракети. От Техеран настояват, че спътниците им ще изпълняват изключително изследователски цели.