Бедственото положение в Австралия заради пожарите продължава

Oчаква се температурите да достигнат 36 градуса

13.11.2019 | 15:00 Редактор: Кристина Крумова


Остава бедственото положение в Австралия заради безпрецедентните пожари. Стихията изпепели десетки къщи в щата Нов Южен Уелс и достигна до предградията на Сидни. 

Леко захлаждане в последните часове донесе облекчение за пожарникарите. Сега усилията им са насочени към щата Куинсленд, където се очаква температурите да достигнат 36 градуса. 

В комбинация със силния вятър се създава предпоставка обстановката да се усложнява. В Куинсленд бушуват около 60 пожара. Досега огнената стихия отне три живота и унищожи около 2 и половина милиона декара обработваема земя. В битката с огъня се включи и бременна жена огнеборец, която е категорична, че нищо няма да я спре, за да бъде полезна.

А снимка на птичка, която живее единствено на територията на Австралия, се превърна в символ на опустошителните пожари - най-мащабните в историята на страната. Птичката от вида кукабура е кацнала на клон, обърната към изпепелените гори и обвития с дим район. Снимката е направена от местен жител и е споделяна хиляди пъти във Facebook.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК