Огнен ад в Австралия, бушуват безпрецедентни пожари

Над 90 огнища са обхванали Източния бряг

08.11.2019 | 17:42 Редактор: Василена Василева

Безпрецедентни пожари бушуват в Австралия. Небето почервеня от повечето от 90 огнища, които са обхванали Източния бряг. Има хора, блокирани в домовете им, а спасителните екипи са затруднени да стигнат до тях.

Част от местните вече напускат района. Силните пориви на вятъра и температурите, достигащи 35° подпомагат допълнително огъня.

Голяма част от пожарите са в засегнати от суша райони. Повече от хиляда пожарникари се борят със стихията. В опитите да бъдат потушени огнищата участват и 70 самолета. 

Огененият ад застрашава не само хората, но и дивите животни. Ветеринари и доброволци се опитват да спасят коали, намиращи се на пътя на пламъците. 

Властите предупреждават, че огнената стихия ще продължи да бушува, ако не завали дъжд. А според учените има риск сезонът на пожарите в Австралия да стане все по-интензивен заради промените в климата. 

Последните две години са били най-топлите в историята на континента. Само от началото на септември в щата Нов Южен Уелс огнеборците са се изправили пред стотици пожари. Миналия месец загинаха двама души, докато се опитваха да спасят дома си. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК