След пороите в Европа: Затворени училища и къщи, потънали в кал

Природните стихии причиниха наводнения и свлачища

13.11.2019 | 16:20 Редактор: Кристина Крумова

Лошото време стигна до Гърция и Хърватия. Стихията причини наводнения и свлачища. А Венеция е пред обявяване на извънредно положение - две са вече жертвите на опасно високите води, които се повишиха до над 180 сантиметра. 

На остров Корфу много пътища се превърнаха в реки. Десетки са падналите дървета, а много къщи и магазини са наводнени. На места е спряно електроподаването и водоснабдяването. Много училища са затворени. Преляха всички реки, има свлачища в редица села, а това затруднява допстъпа до тях. 

На остров Кефалония мощната буря, придружена с проливни дъждове и силен вятър нанесе щети по сградите. Много хора се озоваха в домове, заринати от кал. Пожарникари са спасили жена, оказала се в капан в дома си. Според метеоролози бурята се насочва към островите в Егейско море. 

Интнезивни валежи и гръмотевични бури и по Адриатическото крайбрежие на Хърватия. След потопа в района вчера много улици са под вода, наводнена е ниската част и на двореца на Диоклециан в Сплит, построен през трети век. Очакванията се валежите постепенно да започнат да спират и обстановката да се нормализира. 

И Италия продължава да е в плен на проливни дъждове и сериозни наводнения. Нивото на водата постоянно се покачва. Прочутият площад Сан Марко във Венеция е под вода. Наводнена е и известната базилика. 

Властите призовават хората да не излизат по улиците, освен ако не е наложително. По-високо ниво на водата във Венеция е регистрирано само през 1966 година, когато наводнения има и в други градове, сред които Флоренция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК