САЩ и Китай са близо до премахването на двустранните мита

На фондовите борси новината се прие радушно

07.11.2019 | 16:20 Редактор: Юлия Христова
САЩ и Китай са близо до премахването на двустранните мита

САЩ и Китай са постигнали споразумение за отмяна на двустранните мита, които страните си бяха наложили взаимно, като това ще става на фази на фона на продължаващата работа за постигане на търговско споразумение. Това съобщи говорител на китайското министерство на търговията.

"През последните две седмици водещите преговарящи имаха сериозни, конструктивни дискусии и се договориха да премахнат допълнителните мита на фази, тъй като е постигнат напредък по споразумението“, заяви Гао Фен, цитиран от Bloomberg.

По думите му, ако Пекин и Вашингтон постигнат споразумение, то двете страни трябва да отменят съществуващите допълнителни налози в същите пропорции.

Ако новината бъде потвърдена от САЩ, подобно споразумение би могло да послужи като „пътна карта“ за деескалиране на търговската война, която хвърли сянка върху световната икономика. Едно от основните искания на Китай от началото на преговорите беше за премахване на митата, наложени от администрацията на президента Доналд Тръмп, които към момента са в сила за по-голяма част от китайския износ за САЩ.

На фондовите борси новината се прие радушно. Хонконгският бенчмарк Hang Seng Index отбелязва ръст от 0,57%, а юанът засили позициите си.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК