Меркел: ЕС да възобнови преговорите с Индия за търговско споразумение

Германия ще похарчи малко над 1 млрд. евро за проекти за зелена градска мобилност в азиатската страна

02.11.2019 | 21:19 Редактор: Василена Василева
Меркел: ЕС да възобнови преговорите с Индия за търговско споразумение

Канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че трябва да се възобновят преговорите за финализиране на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Индия, предава Ройтерс.

Меркел е на посещение в Индия заедно с няколко нейни колеги от кабинета и и бизнес делегация. Тя разговаря с премиера на страната Нарендра Моди за търговията, инвестициите, регионалната сигурност и изменението на климата

Пактът за свободна търговия с Индия е дълго чакано събитие от страна на Германия, която е най-големият търговски партньор на азиатската страна в Европа. Споразумението се обсъжда от години.

"Нуждаем се от нов опит за договаряне на споразумение за свободна търговия между ЕС и Индия. Веднъж вече бяхме близко до сключването му", коментира Меркел в Ню Делхи и добави, че ще инициира дискусия по въпроса.

"С встъпването в длъжност на новата Европейска комисия (ЕК) ще има нов опит", каза още Меркел.

Повече от 1700 германски компании оперират в Индия, отбелязва информационната агенция. Пактът за свободна търговия би могъл да помогне за минимизиране на несигурността, преживяна от германските инвеститори, след като през 2016 г. приключи споразумението за защита на инвестициите между двете страни.

Снимка: Reuters

Продължението на статията четете в Investor.bg

Харесайте страница ни във Facebook ТУК