Кризата с Boeing се задълбочава - какви са причините?

При последния си ход компанията замени ръководителя на подразделението за граждански самолети

23.10.2019 | 22:30 Редактор: Юлия Христова
Кризата с Boeing се задълбочава - какви са причините?

Някой трябваше да поеме вината за последния разрушителен обрат в кризата с модела 737 Max на Boeing и този някой изглежда е ръководителят на подразделението за граждански самолети Кевин Макалистър, пише в коментар за Bloomberg Брук Съдърланд.

Boeing обяви изненадващо във вторник вечерта – по-малко от 24 часа, преди да бъдат публикувани резултатите на компанията за третото тримесечие, че Макалистър е отстранен от поста си. През 2016 г. той се присъедини към Boeing от General Electric, като пое ръководството на отговорния отдел за проблемите на модела Max, който беше приземен за 7 месеца след две фатални катастрофи. Макалистър ще бъде заменен на поста в Boeing от Стан Дийл, изпълнителният директор на Boeing Global Services.

Промените в ръководството на Boeing се случват на фона на репутационни проблеми за компанията след публикуваните миналата седмица съобщения, които сигнализират за нередности в контролната система на Max години, преди същият софтуер да бъде свързан с инцидентите, пише bloombergtv.bg.

Съобщенията повдигнаха съмнения, че ще бъде трудно за Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) да даде съгласието си за връщането на самолетите от този модел във въздуха преди края на тази година, въпреки че Boeing осъществи напредък при отстраняване на проблемите.

От Boeing дадоха обяснения, които обаче е малко вероятно да ограничат гнева на регулаторите, някои от които вече призоваха за отстраняването на главния изпълнителен директор Денис Мюленбург.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК