Извънредно заседание: Британският парламент решава за Brexit

На Борис Джонсън няма да му е лесно да получи одобрение

19.10.2019 | 13:28 Редактор: Ивет Арабова

Напрегнат ден за британското правителство. Тече извънредното заседание, на което се решава съдбата на Brexit. На първата работна събота на британския парламент от 37 години насам депутатите ще трябва да одобрят или отхвърлят новото споразумение за развода между Брюксел и Лондон. 

"Цялото преживяване от последните три години и половина беше толкова трудно за тази страна и толкова разединяващо. Затова сега е толкова спешно да продължим напред и да изградим нови отношения с нашите приятели в Европейския съюз, основани на новата сделка. Сделка, която може да излекува разрива в британската политика", каза британският премиер Борис Джонсън.

Разположението на силите в британския парламент показва, че на премиера Борис Джонсън няма да му бъде е лесно да получи подкрепа за споразумението, в чието изработване участваше и той. Срещу сделката вече се обявиха северноирландскта Демократична юнионистка партия и Лейбъристката партия.

Ако новата сделка бъде отхвърлена, Обединеното кралство ще попадне в патова ситуация за пореден път. А премирът Джонсън ще бъде принуден да поиска от Европейския съюз нова отсрочка на датата за развода.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК