Борисов: Отложено е влизането на Скопие в ЕС. Заев да не подава оставка!

Според Красимир Каракачанов нямаме напредък в отношенията с Македония

18.10.2019 | 17:30 Редактор: Ивет Арабова

Определянето на дата за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания в ЕС не е приключено, а е отложено. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. 

Той съобщи, че е посъветвал македонския си колега Зоран Заев да не подава оставка, каквото е условието на ВМРО-ДПМН, ако Скопие не получи дата за преговори. 

"Решението за зелена светлина на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС с условия от страна на България ще продължи и в Загреб и ще се разисква на следващата среща на върха", обяви Борисов.  Според него има изречения, които вече дават тази перспектива. 

"Аз го предложих и, за радост, Доналд Туск го предложи за гласуване и мина, така че мисля, че добре стана", коментира още премиерът. 

Според вицепремиера Красимир Каракачанов обаче за Северна Македония в ЕС е още рано, като думите му потвърждавала позицията на Франция, която е против, заедно Холандия и Дания. За пореден път той подчерта, че няма никакъв напредък между комисиите на страната ни и Северна Македония. 

"Категоричната българска позиция е, че Северна Македония и Албания трябва да се движат в пакет по присъединяването", заяви Каракачанов.

Снимка: Reuters

Вижте повече в репортажа на Гита Манолова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК