Как ще помага България на Северна Македония по пътя й към НАТО и ЕС ?

Как самата Северна Македония ще си помогне ?

13.10.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева

На 3 октомври 2019 председателите на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия призоваха ЕС да изпълни обещанието си и да започне преговори за присъединяването на Северна Македония и Албания.

На 5 октомври 2019 Берлин предложи същото в опит да постигне компромис с Франция, Холандия и Дания, които са твърдо против начало на преговори с двете балкански държави. Министрите на вътрешните работи на страните-членки на ЕС ще се произнесат на 15 октомври 2019, а лидерите на държавите-членки се събират два дни по-късно.

През последния месец българската готовност да гласува ''за начало на преговорите е разколебана от войнствените изявления на лидера на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов, който се аргументира единствено с буксуващата работа на българо - македонската историческа комисия. Все пак, поне на думи, здравият разум в правителството надделя.

Противното би означавало да обезсмислим европредседателството си, посветено на Западните Балкани, като попречим на евроинтеграцията на Северна Македония от емоционални подбуди. Но както във вица, лошото чувство остава – възможно е  и у двете страни. Как ще помага България на Северна Македония по пътя й към НАТО и ЕС и как самата Северна Македония ще си помогне.

Коментари в студиото на журналиста Бойко Станкушев, европеиста Юлиана Николова и дипломата – историк доц. Боби Бобев.

Гледайте предаването ''Видимо и невидимо'' в неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!


.