Двоен ръст отчете БВП на САЩ

Инвестициите за трите месеца от юли до септември са се увеличили с цели 16,3%.

28.10.2011 | 13:40 Редактор: Иван Нончев
Двоен ръст отчете БВП на САЩ

Брутният вътрешен продукт на Съединените американски щати удвои ръста си за третото тримесечие на годината. Потребителските разходи, инвестициите и износа са сред основните двигатели на растежа на най-голямата икономика в света.
За периода юли - септември брутният вътрешен продукт на Съединените щати е нараснал с 2,5 на сто. Това е близо два пъти повече от регистрирания за предходното тримесечие ръст от 1,3 на сто. Само допреди месеци анализаторите се опасяваха, че възстановяването на най-голямата световна икономика е под въпрос и предупреждаваха за евентуална нова рецесия.
Значителни ръст се наблюдава и при потребителските разходи, които са се повишили с 2,4 на сто през третото тримесечие. Това е най-силният им ръст от края на 2010 година насам.
Потреблението съставлява около две трети от брутния вътрешен продукт на страната. Продажбите на дълготрайни стоки, като автомобилите например, са се повишили с над 4 на сто.
Разходите за услуги пък нарастват с 3% до най-високите си нива за последните пет години. Данните са изненадващи, на фона на ниските стойности на потребителското доверие в последно време. Потребителите обикновено свиват разходите си, когато не са оптимистично настроени за финансовото си бъдеще.
Бизнесът също допринася в голяма степен за растежа на икономиката. Инвестициите за трите месеца от юли до септември са се увеличили с цели 16,3%. Поръчките на софтуер и оборудване са скочили с над 17%.
Износът на САЩ нараства с 4% през третото тримесечие, което е повече от ръста с 3,6 на сто за периода април-юни. Местните производители са водещи във възстановяването на американската икономика след рецесията, до голяма степен благодарение на усилията за засилване на експортната си продукция. Въпреки позитивните данни, все още много икономисти са на мнение, че икономиката на Съединените щати тепърва трябва преодолява сериозни препятствия.
Увеличението на потребителските разходи например става за сметка на спестяванията, които са се понижили до най-ниските си нива от 2007 година насам. Това кара някои анализатори да оспорват устойчивостта на тенденцията към по-силно потребление. Освен това доходите остават ниски, предлагането на нови работни места е в застой, а безработицата запазва сравнително високите си нива от над 9 на сто.