Изненадващо: САЩ прие операцията на Турция срещу кюрдите в Сирия

В отговор кюрдите започнаха аткивно мобилизиране на военните си части

07.10.2019 | 21:23 Редактор: Василена Василева

Кюрдите започнаха аткивно мобилизиране на военните си части. Действията са в отговор на обявена от Турция операция в региона, чиято цел е създването на "сигурна зона" 30 км. навътре в сирийска територия.

Турският прездинт Реджеп Ердоган е категоричен - създаването на така наречената "безопасната зона" по границата между Турция и Сирия е от съществено значение за сигурността. 

Операцията е наречена "извор на мир" и ще бъде извършена по суша и вода. Намеренията на президента са в буферната зона да бъдат настанени близо 2 милиона от сирийските бежанци, които в момента се намират на турска териотрия. 

Операцията ще бъде насочена и към прочистването на територията от бойци на сирийските кюрдски милиции, които Анкара разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия. 

Планът за създаването на 30-километрова буферна зона в Сирия трябваше да се осъществи съвместно от Анкара и Вашингтон. Той обаче започна да се разпада след появата на разногласия между Турция и Съединените щати. 

Според анализатори една от главните причини за това е подкрепата на Вашингтон към кюрдите и съвместната им работа за изтласкването на "Ислямска държава" в Сирия. 

В неделя обаче Белият дом обяви, че няма намерение да участва в създването на буфирната зона и дори ще изтегли войските си от граничната зона между Турция и Сирия. 

Вижте още в репортажа!

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК