Турция търси природен газ край Северен Кипър

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз съобщи, че Turkish Petroleum Corporation смята да купи или наеме платформа за 1,5 млрд. долара, ако сондажите дадат резултат.

27.09.2011 | 09:13
Турция търси природен газ край Северен Кипър

Турското правителство започна проучвания за добив на природен газ край бреговете на Кипър.

От 26 септември корабът 2011 Piri Reis започна геологически проучвания и събиране на сеизмични данни в зоната под юрисдикция на Севернокипърската турска република.
По този начин Турция протестира срещу решението на кипърските власти да започнат сондажи за природен газ пред бреговете на острова. На 19 септември американската компания Noble Energy по поръчка на Никозия предприе проучване на залежи в континенталния шелф на Кипър.

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз съобщи, че Turkish Petroleum Corporation смята да купи или наеме платформа за 1,5 млрд. долара, ако сондажите дадат резултат. Exxon Mibile, Chevron, Petroleo Braziliero, Staltoil и Shell са готови за партньорство при проучванията, които според условията предвиждат чуждата компания да поеме всички разходи по сондажите срещу част от добива.

Сондажите в Средиземно море ще бъдат обсъдени и в рамките на посещението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу в Турция през октомври 2011.

Турция е единствената страна, която признава Северен Кипър и протестира срещу проучванията за находища на полезни изкопаеми.

Анкара заплаши да замрази всякакви отношения с ЕС, ако Кипър стане председател на съюза през 2012 г.