Сензация: Европейски физици оборват Айнщайн

Нищо не може да се движи по-бързо от светлината - върху този принцип, изведен от Айнщайн в Специалната теория на относителността, почива цялото ни днешно разбиране за Вселената.

23.09.2011 | 09:20 Редактор: Константин Томов
Сензация: Европейски физици оборват Айнщайн

Европейски учени обаче твърдят, че в лабораторни условия са засекли частици, които нарушават този принцип.

Физиците от подземната лаборатория Гран Сасо в Северна Италия ще представят днес доказателства, че някои неутрино - призрачни елементарни частици с почти нулева маса - се движат с по-висока скорост от онази, която Алберт Айнщайн посочи като пределна.

Както отбелязва научният кореспондент на The Guardian Иън Семпъл, това открива обезкопоителната възможност да се изпраща информация назад във времето - нещо, което би подронило фундаменталните причинно-следствени връзки във вселената. “Ако е вярно, това ще промени света ни - писа Денис Овърбай в The New York Times.- Но това е наистина едно много голямо “ако”.”

 Обект на експеримента са били снопове неутрино, изпратени към Гран Сасо от ускорителя на частици в прословутия институт CERN в Швейцария. Светлинен лъч би изминал разстоянието за 2.4 милисекунди, но се оказало, че някои неутрино го правят с 60 милиардни от секундата по-бързо. В продължение на три години физиците потвърждавали шокиращите си резултати, преди да ги публикуват. “Ние самите бяхме потресени от този резултат - признава Антонио Ередитато, координатор на проекта. - Затова много внимателно проверихме всичко, за да видим дали не сме допуснали грешка, и не я открихме. Но, разбира се, за да се превърне един резултат в истинско откритие, той трябва да бъде повторен и от други”.

 “Константната скорост на светлината формира основата на нашето разбиране за времето и пространството: а именно, че следствието не може да дойде преди причината”, обяснява Субир Саркар, професор по физика на елементарните частици в Оксфорд. “Но ако частици се движат със свръхсветлинна скорост, това би доказало обратното”.

Неутриното е една от най-загадъчните частици - с миниатюрна маса и без електричен заряд, тя необезпокоявано може да преминава през всякаква материя. В момента, в който четете това, множество неутрино преминават през собственото ви тяло. В Гран Сасо 1300-тонният детектор ги улавя чрез специална стена от 150 000 фоточувствителни плаки.

Два независими екипа - T2K в Япония и MINOS в Съединените щати - вече се опитват да потвърдят резултатите от експеримента в Гран Сасо.