Меркел загуби изборите в Берлин

Това е шестата поредна загуба на регионален вот.

19.09.2011 | 08:56
Меркел загуби изборите в Берлин

Мнозинството в Германия претърпя поредната загуба на местни избори. Социалдемократите победиха Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел на регионалните избори в Берлин.
Социалдемократите спечелиха 29,5% от гласовете, което е  с около процент по-малко от 2006 г., сочат данните от екзитпола на ТВ ARD.
Християндемократите спечелиха 23,5%. Цифрата е по- висока в сравнение с резултат от последните избори, но далеч под резултата от 80-те и 90-те години.
Данните внасят поредна доза притеснение около предстоящия важен вот за спасителния план на еврозоната, който ще се проведе след две седмици.
Коалиционният партньор на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел - Свободната демократическа партия, не успя да преодолее бариерата от 5 %.
18 % от вота на гласоподавателите спечелиха зелените.  За първи път в берлинския парламент представители ще има т.нар. Пиратска партия, която успя да спечели 8.5 % от гласовете, благодарение на кампанията с призив към реформи в авторското право, безплатна Wi-Fi връзка и повече лична свобода в мрежата.
 „Виждаме, че това правителство, ако все още можем да го наречем така, не могат да ни предложат никаква стабилност – отбеляза лидерът на социалдемократите и кмет на Берлин Клаус Воверайт. - И затова правителството трябва да се оттегли и най-после да останем на спокойствие“.
С победата на изборите Воверайт си осигури трети пореден мандат като кмет на Берлин.