Турция, Русия и Иран се обявиха за прекратяване на военните действия в Сирия

И трите страни са категорични, че териториалната ѝ цялост трябва да бъде запазена

17.09.2019 | 19:43 Редактор: Василена Василева

Среща на върха между президентите на Турция, Русия и Иран се проведе в Анкара. Акцент в разговорите между тримата лидери беше ситуацията в Сирия. Коментирано беше и нападението с дронове срещу петролни рафинерии в Саудитска Арабия, след което цената на петрола на международните пазари рязко скочи.

Малко преди началото на срещата турският президент Реджеп Ердоган заяви, че и трите страни са съгласни относно необходимостта от запазване на териториалната цялост на Сирия, прекратяване на военните действия и постигане на дългосрочна политическа стабилност. 

Срещата на върха се случва на фона на последните атаки на сирийските правителствени сили, определяни като риск за задълбочаване на кризата. Както и поредната ескалация в отношенията между Иран и Съединените щати.

Президентите обсъдиха и друга водеща международна тема, а именно нападението с дрон срещу две петролни рафинерии в Саудитска Арабия, което предизвика рязък скок в световните цени на суровия петрол. 

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че виновник за атаката е Иран. А отговорност за нападението поеха йеменските хути, които са подкрепени от Техеран. 

Руският президент Владимир Путин дори предложи на Саудитска Арабия да закупи противовъздушна защита от страната му.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК