Ердоган, Рохани и Путин в Анкара - стигна ли се до решение за Сирия?

Обсъдиха и нападението с дрон срещу петролни рафинерии в Саудитска Арабия

17.09.2019 | 07:20 Редактор: Юлия Христова

Среща на върха между президентите на Турция, Русия и Иран се проведе в Анкара. Акцент в разговорите между тримата лидери беше ситуацията в Сирия. Те не пропуснаха да коментират и нападението с дронове срещу петролни рафинерии в Саудитска Арабия.

Малко преди началото на срещата турският президент Реджеп Ердоган заяви, че и трите страни са съгласни относно необходимостта от запазване на териториалната цялост на Сирия, прекратяване на военните действия и постигане на дългосрочна политическа стабилност. 

Срещата на върха се случва на фона на последните атаки на сирийските правителствени сили, определяни като риск за задълбочаване на кризата. Както и поредната ескалация в отношенията между Иран и Съединените щати.

"Вярвам, че работата ни с Русия, която е член на ООН, е много важна в този исторически момент и при сегашните условия, в които американците показват признаци на хегемонични политики. Например в морските пространства в региона", посочи президентът на Иран Хасан Рохани.

Президентите обсъдиха и нападението с дрон срещу две петролни рафинерии в Саудитска Арабия, което предизвика рязък скок в световните цени на суровия петрол. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че виновник за атаката е Иран. А отговорност за нападението поеха йеменските хути, които са подкрепени от Техеран.

Руският президент Владимир Путин дори предложи на Саудитска Арабия да закупи противовъздушна защита от страната му.

Вижте още във видеото.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook  ТУК