Щурм на посолството на Израел в Кайро

Израелският посланик напусна Египет

10.09.2011 | 07:22
Щурм на посолството на Израел в Кайро

Стотици египтяни щурмуваха в нощта на 9 срещу 10 септември сградата на израелското посолство в Кайро и изхвърлиха документи през прозорците на мисията и свалиха знамето. Посланикът на Израел е напуснал Египет, съобщи държавната телевизия.

450 демонстранти бяха ранени по време на акцията.

Проблемите започнаха след като хиляди се събраха пред посолството на Израел в Кайро. Органите на реда се опитаха да ги разпръснат, но бяха нападнати от демонстрантите. Полицията използва сълзотворен газ, а демонстрантите - коктейли Молотов.

Демонстрантите се насочиха към полицейския участък в Гиза. Властите извадиха бронирана техника. Протестиращите запалиха коли на улицата.

Протестът в Кайро бе предизвикан от убийството на 18 август на петима египтяни на израелската граница. След това египтяните настояваха посланикът да напусне страната.

Израелското Министерство на отбраната съобщи, че Ехуд Барак е поискал от американския си колега Леон Панета да защити посолството от демонстрантите.

Президентът на САЩ Обама призова Египет да уважава международните си ангажименти.

Обама е говорил с израелския премиер и Вашингтон ще вземе мерки за решаване на кризата без насилие, се казва в съобщение на Белия дом.

Египетският премиер Есам Шараф свика спешно заседание на кабинета, а полицията бе вдигната под тревога.