Нов подход: ЕС с общ регистър на членовете на "Ислямска държава"

Той ще помогне да бъдат предотвратени нови терористични атаки в Европа

07.09.2019 | 10:50 Редактор: Юлия Христова
Нов подход: ЕС с общ регистър на членовете на

Европейският съюз ще създаде цялостна база данни, в опит да подпомогне разследванията и издаването на присъди срещу предполагаеми сътрудници и членове на групировката "Ислямска държава", които се завръщат в Европа, съобщава Reuters.

Този ход е отчасти насочен срещу притесненията за съдбата на стотици граждани на ЕС, които са се били на страната на терористичната групировка и сега са задържани в Ирак и Сирия. Много от тях могат да се завърнат в Европа и да не бъдат съдени за действията си, поради липса на доказателства.

Базата данни ще събира информация от всички страни от съюза във връзка с продължаващи разследвания, обвинения и присъди на потенциални терористи, като по този начин ще подпомага сътрудничеството между страните от ЕС, във връзка с преследването на членове на групировката, пише dnes.bg.

Очаква се регистърът да помогне да бъдат осъдени дейци на "Ислямска държава" за военни престъпления и други тежки провинения, които може иначе да получат присъди за далеч по-леки деяния, поради липса на доказателства.

Поради паралелни разследвания в различни държави от ЕС, бившите дейци на терористичната груприовка могат да получат по-леки наказания, ако заведените дела не бъдат координирани, тъй като "никой не може да бъде преследван за едно и също престъпление два пъти".

Това отбеляза Ладислав Хамран, който председателства агенцията на ЕС, която ще управлява базата данни.

Новият регистър ще помогне и да бъдат предотвратени нови терористични атаки в Европа, тъй като прокурорите на континента ще имат повече информация за потенциалните извършители, смята Хамран.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК