Стив Джобс подаде оставка

При новината акциите на Apple се понижиха със 7 %.

25.08.2011 | 09:00
Стив Джобс подаде оставка

Основателят на технологичния гигант Apple Стив Джобс се оттегля от поста изпълнителен директор. Акциите на компанията се понижиха със 7 % след новината. Легендата на Силиконовата долина ще остане във фирма като председател. 56-годишният  Джобс се оттегли от активна дейност в компанията по здравословни причини от януари, съобщава BBC.
Постът изпълнителен директор ще заеме оперативният директор Тим Кук.
В кратко писмо до борда на технологичната компания Джобс отбелязва: „Винаги съм казвал, че ако дойде ден, когато няма да мога да посрещам задълженията си и очакванията към мен като изпълнителен директор на Apple, аз ще бъда първият, който ще ви информира. За съжаление този ден дойде. С това писмо аз се оттеглям от поста изпълнителен директор на Apple. Вярвам, че най- успешните и иновативни дни за компанията предстоят. И очаквам с нетърпение да ги видя и да допринеса за успеха на Apple от новата си позиция”.
Оттеглянето на Джобс коментира и членът на бодра на директорите на Apple – Арт Левинсън: „Изключителната визия на Стив за лидерство съхрани Apple и успя да изведе компанията до позицията й на най- иновативната и стойностна технологична компания в световен мащаб.“
Мнението на анализаторите е, че оттеглянето от ръководния пост на Джобс, няма да се отрази на ежедневното функциониране на компанията.
Стив ще продължи да има ценен принос  за компанията, както когато беше изпълнителен директор,“ коментира Колин Джилс от BGC Financial.
Потребителите няма да усетят реално смяната в ръководството.
През септември предстои Apple да пусне нова версия на iPhone, а през  2012 г. третото поколение на iPad.
И докато акциите на Apple се понижиха след новината за оттеглянето на Джобс, тези на два от основите конкуренти на компанията – тайванският производител на мобилни телефони HTC и южнокорейският технологичен лидер Samsung Electronics, се повишиха , съответно с 4.1%  и 3.2%.