Глад заплашва 12 млн. души от Етиопия,Кения и Сомалия

Според ФАО, Африканският рог спешно се нуждае от допълнителни 103 млн. долара за възстановяване на селското стопанство и борбата с глада.

18.08.2011 | 15:33
Глад заплашва 12 млн. души от Етиопия,Кения и Сомалия

Организацията по прехрана и земеделие на ООН свика извънредна среща на земеделските министри на всички 193 страни-членки в Рим. Целта е да се вземат спешни мерки за борба с влошаващата се суша в Африканския рог. Това е втората среща, свикана от Организацията по прехрана и земеделие на ООН, за по-малко от месец. Целта продължава да е все същата – определяне на спешни мерки за подпомагане на засегнатия от суша регион. Според ФАО, Африканският рог спешно се нуждае от допълнителни 103 млн. долара за възстановяване на селското стопанство и борбата с глада. На риск са подложени 3.6 млн. души в Сомалия и 12 млн. в целия регион, включително в Етиопия и Кения, предупреждава ООН.

Валери Гуарнери от Световна програма по прехраната към ООН заяви, че това не е еднократно събитие в Африканския рог. „Знаем какви са проблемите на региона и сме подготвени с решения, които вече са давали резултат. Те обаче трябва да бъдат приложени в съответния мащаб, за да помогнат на населението там,“ отбеляза Гуарнери.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН поиска 161 млн. долара, за да спаси живота и препитанието на милиони земеделските производители в Африканския рог.  Засега са получени или обещани около 57 млн. долара.
Други 70 млн. долара трябва да бъдат заделени само за Сомалия.
 „Сушата винаги е предвидима – коментира Валери Гуарнери от Световна програма по прехраната към ООН.-  Отчетените показатели от началото на годината показват, че ситуацията в Африканския рог се задълбочава, особено за земеделските производители. Това, което не беше предвидимо, е колко бързо ще се влоши положението в Сомалия, където сушата върви ръка за ръка с продължаващата несигурност“.

В отделна инициатива САЩ наскоро обявиха, че ще отпуснат допълнителни 105 млн. долара под формата на хуманитарна помощ за Африканския рог. С тях ще бъдат покрити спешните нужди от храна, здравеопазване, подслон, вода и санитарни материали.