Полша поема председателството на ЕС

Сред приоритетите й ще бъдат гръцката криза, единната европейска отбрана, интегрирането на единния пазар и отварянето на ЕС на изток.

01.07.2011 | 11:22
Полша поема председателството на ЕС

Полша поема шестмесечното председателство на Европейския съюз за пръв път, откакто с присъедини към блока през 2004 г. Сред приоритетите й ще бъдат гръцката криза, единната европейска отбрана, интегрирането на единния пазар и отварянето на ЕС на изток. Полша не е приела еврото, но има силни търговски връзки със страните от еврозоната. Различията за това как най-добре да се справи с икономическите предизвикателства пред Европа се очаква да се появят по време преговорите по следващия бюджет на ЕС. Полша настоява, че по-голям бюджет ще стимулира растежа на целия блок. Страните, въвели програми за строги икономии, обаче са за по-ограничен бюджет.
В международен план, освен гръцката криза, Полша ще следи и политическите промени в арабския свят и имиграционния натиск върху Шенгенската зона. По време на полското председателство се очаква Хърватия да подпише споразумение за присъединяване към ЕС. Освен това, Полша се надява Съюзът да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, което ще разшири икономическото сътрудничество.
Във вътрешен план, заради парламентарните избори през октомври, председателството е особено важно за премиера Доналд Туск. Еколози пък са притеснени, че страната, която разчита основно на въглища за енергийните си доставки, няма да е склонна да подкрепи зелените идеи. Полша е четвъртата бивша комунистическа държава, която поема председателството на Евросъюза след Словения през 2008 г., Чехия през 2009 г. и Унгария през първа половина на тази година. Със своите 38 милиона души население Полша е най-голямата страна от бившия комунистически блок. Последните проучвания сочат, че повече от 80 процента от поляците подкрепят членството в ЕС.