Иран намалява ангажиментите си към ядреното споразумение 

Ако другите не изпълнят сделката и ние няма да го направим, заяви министърът на външните работи

03.08.2019 | 12:23 Редактор: Бойко Димитров
Иран намалява ангажиментите си към ядреното споразумение 


Иран ще направи следваща стъпка към намаляването на ангажимента си към ключовата ядрена сделка от 2015 г. Това заяви министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф, без да разкрива подробности, предаде парламентарната информационна агенция ICANA, цитирана от investor.bg.

Иран неведнъж е казвал, че ще намали ангажимента си към ядреното споразумение и дори може напълно да се оттегли от него, освен ако останалите подписали го страни не намерят начини да защитят икономиката ѝ от американските санкции. Вашингтон се оттегли от сделката миналата година.

"Третата стъпка в намаляването на ангажиментите към ядрената сделка ще бъде изпълнена при сегашната ситуация. Казвали сме, че ако сделката не бъде напълно изпълнена от други, тогава ние също ще я изпълним по този непълен начин. И, разбира се, всички наши действия са били в рамките на сделката", каза Зариф.

През юли Иран заплаши да започне наново част от дейностите си и да увеличи обогатяването на уран, като се отдалечи от ядреното споразумение.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК