Русия и ЕС се срещат за 27- ми път

Разговорите ще се фокусират върху партньорските отношения ЕС-Русия и обсъжданото сега ново споразумение между страните.

09.06.2011 | 11:24 Редактор: Красимир Лаков
Русия и ЕС се срещат за 27- ми  път

Днес и утре в руския град Нижни Новгород ще се проведе 27-та среща между Русия и ЕС. Делегацията на ЕС ще бъде водена от президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой и президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо. В делегацията ще се включат и Катрин Аштън, първият дипломат на Съюза и Карел де Гуч комисарят по търговските въпроси.
Делегацията на Русия ще бъде водена от президентът Дмитри Медведев, като ще участват и външния министър Сергей Лавров и други министри от руското правителство.
Разговорите ще се фокусират върху партньорските отношения ЕС-Русия и обсъжданото сега ново споразумение между страните. Ще бъде направен преглед на готовността на Русия да се присъедини към Световната търговска организация, перспективите за безвизови пътувания между държавите от евросъюза и Русия.
Двете страни ще обсъдят и политическите проблеми в Близкия изток, ядрената програма на Иран и стрес-тестовете за сигурност на атомните централи в Европа. Срещата обаче може да бъде помрачена от решението на Русия да забрани вноса на пресни зеленчуци от ЕС заради проблемите с бактерията ешерихия коли. От ЕС определиха забраната като неоправдана и непропорционална на проблема, а решението като нарушение на двустранните споразумения. Въпросът е много сериозен за ЕС, който изнася за Русия годишно над 1 милион тона пресни зеленчуци на стойност 580 милиона долара.