Започна срещата на Група С-40

Срещата на кметовете на 40-те най-големи световни града е посветена на борбата с климатичните промени и замърсяването на градската среда.

01.06.2011 | 13:27 Редактор: Красимир Лаков
Започна срещата на Група С-40

Започна срещата на кметовете на 40-те най-големи световни града. Това е четвъртата среща на така наречената „Група С-40”, която тази година се провежда в бразилския град Сао Паоло и е посветена на борбата с климатичните промени и замърсяването на градската среда.
Срещата беше открита с речи на кметовете на града домакин, Жилберто Косаб, и на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг. В речта си кметът на Ню Йорк заяви, че в 40-те най-големи световни градове живее 8% от населението на планетата и там се генерират 21% от БВП на световната икономика. В тези градове са и глобалните комуникационни, търговски и културни центрове на урбанизиращата се планета, но оттам идва и голяма част от замърсяването на земята. Майкъл Блумбърг призова именно техните управи да дадат пример за това как могат да се решават наболелите проблеми и най-вече да се намалят емисиите от парникови газове. Очаква се на срещата да присъстват и президентът на Световната банка Робърт Зелик, както и бившият президент на САЩ Бил Клинтън.
Групата C-40 работи в тясно сътрудничество с фондацията на Бил Клинтън „Инициатива за климата”, чиито усилия са насочени именно към намаляване на вредните емисии от парникови газове на планетата.