Кадафи готов да прекрати огъня

Либийският лидер, обаче, няма намерение да се отказва от поста си, за което настояват НАТО и либийските бунтовници.

31.05.2011 | 11:44
Кадафи готов да прекрати огъня

Либийската телевизия показа кадри от срещата на Муамар Кадафи с президента на Южна Африка Джейкъб Зума в Триполи.  Това е първата публична поява на Кадафи от близо две седмици.
След срещата Зума заяви, че либийският лидер е готов за прекратяване на огъня, но няма намерение да се отказва от поста си, за което настояват НАТО и либийските бунтовници.
От името на Африканския съюз Южна Африка предприе дипломатическо посредничество в Либия и предложи пътна карта за прекратяване на конфликта.
Планът предвижда прекратяване на огъня и преходен период, в който да бъдат подготвени демократични избори. Документът беше приет от режима, но отхвърлен от Преходния национален съвет на бунтовниците в Джамахирията, откъдето дори предупредиха, че се готви голямо настъпление срещу силите на Муамар Кадафи.
В същото време, НАТО продължи с бомбардировките над Триполи.
Лидерите на западните страни, които участват във военната операция срещу Либия, заявиха, че няма да спрат ударите, докато Кадафи не се оттегли.
Експерти коментираха, че заради твърдостта на либийския лидер, и двете страни остават в задънена улица, а усилията на южноафриканския президент не са постигнали никакъв конкретен резултат.